Skip to content

K jídlu potřebujeme pohodlí

Jedna věc je mít něco dobrého na talíři a druhá mít při jídle pohodlí. Když má člověk hlad, nají se s chutí kdekoli, k domácí pohodě ale významně přispívá právě společné stolování, k němuž bychom měli vytvořit dobré podmínky. Nabízíme vám ergonomické zásady pro různé varianty uspořádání jídelního koutu.

1

Máme-li k dispozici velkoryse řešený prostor, nemusíme šetřit na rozměrech stolu. Jedno jídelní místo má mít rozměr 60 x 40 cm, což je dostatečné s ohledem na prostírání i vzdálenost od souseda. Umožňuje-li to situace, počítá se pruh 20 cm ve středu stolu na mísy a hrnce. Minimální dostatečná šíře stolu je tedy 80 cm, optimální 90 až 100 cm. U příliš širokého stolu bude jeho střed hůře dostupný.

Jídelna v obýváku

Velmi oblíbeným řešením je dnes umístění jídelního stolu do prostoru, který prakticky pouze pohledově odděluje kuchyň od obývacího pokoje. Ke stolu je blízko od sporáku i z křesla před televizí. I ten, kdo se dostavil k jídlu jako poslední, nezůstane u stolu osamělý, protože bude stále v centru pozornosti ostatních členů domácnosti.

2

Jakoukoli židli dokonale promění „oblečení“ až na zem. Kovová konstrukce se tak i zateplí. 

Partneři webu

Odebírejte newsletter

Nechte si posílat novinky a inspiraci ze světa bydlení

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMMATERIALY RODINNYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025