![]() |
Rozhodneme-li se pro rekonstrukci, vycházejí nám vstříc výrobci kuchyní, kteří nabízejí speciální rohové sestavy vyrobené přímo na základě zakázky. I v tomto případě je dobré požádat o radu odborníka. Zařídit kuchyň, kde je potřeba využít každý centimetr — to je ta pravá výzva pro architekta. Spolu s ním probereme vlastní řešení, přičemž se musíme smířit s tím, že výsledek bude vždy představovat kompromis mezi naší představou a omezeními danými velikostí prostoru.
![]() |
![]() |
Vše při ruceRohové řešení kuchyně není pouhá z nouze ctnost. Naopak — právě zde se hospodyně nachází v centru dění a všude má stejně daleko. Všechno může mít po ruce — vodu, sporák, troubu i dřez. V koutku se ideálně střetává zóna vaření, mytí a chlazení. Sporák, dřez (myčka) a chladnička by se měly nacházet na vrcholech trojúhelníku, jehož obvod by měl činit minimálně 3 m a maximálně 3,6 m. Menší rozměry jsou nebezpečné z hlediska možného zranění kvůli nedostatku místa, při větším obvodu se zase víc naběháme.
|
Do tvaru písmene L, nebo U?Zda si pořídíme kuchyň ve tvaru L nebo U, je dáno dispozicí kuchyně. Odborníci za optimální považují „elko“, pokud máte k dispozici prostor široký alespoň 270 cm. Do strategického místa v rohu můžeme dát dřez či varnou desku nebo ho naopak využít jako přípravnou plochu, z níž bude zhruba stejně daleko ke sporáku na jedné straně a dřezu na straně druhé.
K „U“ potřebujeme místnost širokou nejméně 240 cm, z toho připadne půlka na skříňky a druhá půlka na prostor mezi nimi. V tom případě nám vzniknou rohy vlastně dva, což skýtá další zajímavá řešení.
|
|




