Skip to content

Bez dřezu se neobejdete

Navzdory myčkám hrají dřezy v našich kuchyních stále nepostradatelnou roli.

POP 44 (Luisina Design) je exluzivní keramický dřez určený k montáži pod pracovní desku. Cena bez DPH je 10 500 Kč (Jelínek)    
S trochou nadsázky lze tvrdit, že dřez je centrálním pracovištěm kuchyně. Přestože je každá moderní kuchyňská sestava vybavena myčkou nádobí, dřez je nenahraditelný. Důvod je prostý – dřez totiž neslouží jen k mytí nádobí, ale k mnoha dalším kuchyňským pracem. Ve dřezu se oplachuje zelenina i ma­so, slévá se do něj horká voda z hrnců, nebo si v něm hospodyňka během va­ření umyje ruce.

Správný výběr

Nejdůležitější otázka při výběru kuchyňského dřezu se týká účelu, k jakému bude využíván. Například bude-li sloužit k my­tí veškerého nádobí, nebo pouze nádobí, které nebudete umývat v myčce. Samozřejmě záleží také na objemu vaření a poč­tu rodinných strávníků – u početné rodiny by malý dřez neobstál. Také je důležité, zda budete využívat odkapávací plochu k porcování masa nebo zeleniny. Při větším objemu vaření určitě využijete dřez vybavený šachtou ústící přímo do koše nebo drtičem odpadků.

Podstatná je také dostatečná hloubka dřezu, aby při mytí nádobí voda zbytečně necákala kolem – mezi 19 až 25 cm. Pro pohodlnost obsluhy je nezanedbatelná výš­ka jeho umístění, aby záda při mytí trpěla co nejméně. Ideální výšku zjistíte tak, že se postavíte ke dřezu, volně spustíte ruce a aniž byste se předkláněli, do­sáhnete až na dno. Výška by měla být určena podle výšky toho, kdo bude dřez nejvíce používat.

    Dřez Arco D-150 vyrobený z materiálu Cristadur svým tvarem umožňuje maximální pohodlí při "mokrých" kuchyňských pracech (Schock)

Dřez Rumba 411 (Luisina Design) vyrobený z luisigranitu. Na obrázku je provedení v odstínu alpina (Jelínek)    


NÁŠ TIP 

Strašáky mycího prostoru v mnoha kuchyních jsou zapatlané stojící lahvičky s mycími prostředky. Chcete-li mít za dřezem čisto a přehledně, pořiďte si dávkovač mycích prostředků, který se namontuje přímo na linku.

Aby voda nezlobila

Úhelným kamenem každého dřezu je odtok – ideální je odtok o průměru 3,5 palce (92 mm) vybavený síťkovým uzávěrem. (Tento průměr totiž umožňuje okamžitou nebo pozdější instalaci drtiče organického odpadu.) Patříte-li mezi vy­znavače maximálního kuchyňského komfortu, vyberte si dřez vybavený samostatným odpadem u odkapávací plochy, externím ovládáním výpustě nebo dávkovačem mycích prostředků. Kvalitní dřez by měl mít také přepad, aby voda nemohla přetéci a způsobit v kuchyni nepříjemnou škodu.

NÁŠ TIP 

Zadní hrana dřezu Vero N-100 z nanomateriálu Cristadur umožňuje umístění několika dalších doplňků. Je zde předpřipraveno celkem 5 otvorů, do kterých můžete kromě baterie umístit například excentrické ovládání výpustě, dávkovač na saponát apod. Zároveň si můžete zvolit, zda chcete umístit baterii na levou, či pravou stranu, popřípadě i doprostřed. Za zmínku stojí také sám materiál Cristadur, který v sobě spojuje dobré vlastnosti dosud používaných kompozitů a dobré vlastnosti keramiky. Lze říci, že dřez z tohoto materiálu je odolný jako keramika, přitom méně křehký, na rozdíl od keramiky nemá povrchovou úpravu a je v celém řezu ze stejného materiálu. Díky obsahu iontů stříbra přímo v základním materiálu má navíc anti­bakteriální účinky.

Partneři webu

Odebírejte newsletter

Nechte si posílat novinky a inspiraci ze světa bydlení

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMMATERIALY RODINNYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025