|
Jedním z názorných příkladů jsou elektrické trouby. Moderní typy mají několik přednastavených programů, které u vybraných pokrmů samy zvolí vhodnou teplotu a délku pečení. O rovnoměrné pečení se postará horkovzdušná funkce, kontrolu stavu uvnitř připravovaného masa zajistí speciální pečicí sonda a klasické otevírání dvířek může nahradit ergonomičtější výsuv. Maximální pohodlí obsluhy trub umístěných ve vyšší úrovni poskytují trouby „s výtahem“. První troubu (liftMatic) s pohyblivým dnem představila v roce 2006 značka SIEMENS. Trouba se může zavěsit na stěnu do výšky, čímž se ušetří v kuchyni prostor. Atypický systém otevírání, při kterém spodní část sjede dolů jako výtah, umožní snadný přístup k pečeným pokrmům ze tří stran. O údržbu vnitřního prostoru trouby se postará samočisticí funkce. |
Novinka zvaná tepanKdo v kuchyni rád experimentuje, ocení přístroj tepan, který do evropských kuchyní pronikl z Japonska. Jde o ocelový plát, na kterém se připravují minutky. Tepan umožňuje grilování, flambování i pozvolné dušení. Tepanovou desku lze zabudovat buď samostatně do pracovní desky, nebo jako součást varné sestavy s plotýnkami a dalšími speciálními prvky (zapuštěná fritéza, indukční wok, barbecue gril aj.). Tepan se vyrábí v kulatém nebo obdélníkovém tvaru a také v přenosné verzi, která umožňuje opékání přímo u jídelního stolu nebo zpestření grilovací party na zahradě. Tepany jsou vybaveny dvěma od sebe oddělenými tepelnými okruhy, což umožňuje současné opékání dvou druhů surovin, z nichž jedné postačí nižší teplota. Prostor s nižší intenzitou tepla se také hodí na odkládání hotového pokrmu. Tepany umožňují přípravu jídla bez použití tuku.
|
