|
Výhody kuchyně propojené s obývacím prostorem jsou zřejmé na první pohled. Tou největší je, že rodina může trávit více času pohromadě, i když každý její člen zrovna dělá něco jiného. Správné uspořádání kuchyně a její plynulé navázání na jídelní místo zase usnadňuje servírování jídla i sklízení nádobí. Méně příček, dveří a hluchých komunikací znamená méně úklidu. Výhod bychom našli jistě víc, ale praktičtější je vědět, jak se vyrovnáme s některými nevýhodami. |
Vůně domova?Při vaření vzniká samozřejmě mnoho pachů, což v případě propojené kuchyně může být opravdu problém. Proto by kuchyň v ideálním případě měla mít vlastní okno. Pokud ho nemá, měli bychom kuchyňské pracoviště umístit tak, aby větrání protilehlými okny urychlovalo výměnu vzduchu v místnosti. Klíčovou roli pro kuchyňské pachy má digestoř. Ta by měla být širší než samotné varné centrum, nikdy opačně! Výkon by měl být přímo úměrný velikosti kuchyně, což je dobré konzultovat s odborníkem. S výkonem však souvisí také hlučnost, a to v našem případě nelze ignorovat. Hlučnost může být v případě otevřené kuchyně velký problém. Je důležité na to myslet už při nákupu spotřebičů a zaměřit se na ty extra tiché. |

