|
Netušíte, jak to správné víno pro slavnostní příležitost vybrat? Návod není složitý. Situaci si ulehčíte, když opustíte dlouhé regály supermarketů a zavítáte do specializované vinotéky, kde vám určitě poradí. Kvalitní vína se prodávají v třičtvrtělitrových lahvích a velmi důležitá je etiketa. Rozhodně byste na ní měli objevit více informací než jen „kvalitní víno z jižní Moravy“. „Správně má etiketa obsahovat obchodní jméno a sídlo výrobce, popřípadě distributora, název vína podle zatřídění (tedy zda jde o víno stolní, jakostní, s přívlastkem, šumivé, perlivé, aromatizované, likérové a podobně), obsah balení, označení šarže a skutečný obsah alkoholu,“ radí Tomáš Brůha, mistr sommelierů České republiky pro rok 2008 a hlavní sommelier společnost Bohemia Sekt. |
|
Kromě těchto zkladních údajů sem výrobci a distributoři přidávají i doplňující údaje, jako je například informace o barvě vína, názvy odrůd použitých v cuveé, ale také sommelierské rady a doporučení, k čemu víno pít.
A rada na závěr: Rozhodně vždy neplatí, že čím starší, tím lepší. Starší víno nemusí vždy znamenat kvalitu. |
PŘI JAKÉ TEPLOTĚ PODÁVAT VÍNA?Šumivá vína: 4-6 °C …a nezapomeňte, že po otevření láhve a nalití do skelničky teplota vína okamžitě o jeden až dva stupně stoupá |

