Jedlé město? To může být snídaně na balkoně mezi středomořskými bylinkami a dozrávajícími rajčaty v květináčích. Vinná réva obtáčející konstrukci nad vchodovými dveřmi. Oranžové dýně hokkaido vypěstované v kompostu z vlastního kuchyňského bioodpadu. Parky plné chutného ovoce, jedlých trvalek i léčivých bylin. Školky a školy obklopené pohádkovými zahradami rozmanitých chutí a vůní. Zní to jako sci-fi, protože jsme zvyklí na chladný formální svět plný zákazů, příkazů a sterilních parkových úprav, ale městský svět může být mnohem jedlejší, než si umíme představit.
Skryté poklady měst
Na první pohled se může zdát, že města mají nevhodné podmínky a málo prostoru k pěstování jedlých rostlin. Omyl. Město je velký akumulátor tepla, díky obrovským masám betonu a kamení. Průměrná teplota je tu vyšší než ve volné krajině. Vítr je zde zmírněn mnoha překážkami. Teplomilné a citlivé plodiny zde prospívají báječně, jako příklad mohou posloužit někteří zástupci neobvyklého ovoce – moruše, actinidie, kdouloně, tomely a muďouly, stejně tak broskvoně a meruňky. Všechny střechy, dvorky i chodníky chytají dešťovou vodu, použitelnou na zavlažování. Každá domácnost produkuje množství kompostovatelného bioodpadu pro tvorbu úrodné půdy.
