Skip to content

Ergonomie kuchyně: varná zóna

Při zařizování kuchyně byste se měli zaměřit na logiku uspořádání celého prostoru. Pro pohodlné a bezpečné vaření byste měli kuchyň rozčlenit do základních zón. Mají svůj jedinečný účel a logicky na sebe navazují. K řešení této problematiky existuje speciální věda – ergonomie (z řeckého ergon – práce, a nomos – zákon).

Na přípravnou zónu by měla plynule navázat varná zóna, která se nachází pod a kolem varné desky. Na každou stranu by mělo být alespoň 30 cm odkládací plochy. Tady bychom měli mít na dosah pánve, hrnce, pokličky a vařečky.
Stojan na kuchyňské náčiní za 99 Kč, 1 ks náčiní 169 Kč, www.dedra.cz Varná konvice Electrolux, objem 1,5 litru, otočný podstavec 360°, cena 807 Kč, www.nakupka.cz Fritéza Philips AirFryer HD9220 umožňuje připravit pokrmy bez oleje, cena 3 499 Kč, www.mall.cz 60minutová kuchyňská minutka
SPOTŘEBIČE

Pro dodržení ergonomických zásad je třeba zajistit vhodné zakomponování spotřebičů do kuchyňské sestavy. Dlouholetou praxí v kuchyni se potvrdilo, že varná deska nepatří do rohu nábytkové sestavy. 

www.kika.cz

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMMATERIALY RODINNYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025