K takovým patří i výjimečné obědy nebo večeře, kdy potřebujete udělat dojem na svého vyvoleného, přesvědčit obchodního partnera, aby investoval právě s vámi, nebo se zase jednou stát vzorem potomkům na svatbě vaší přítelkyně z dětství.
1. V JAKÉM POŘADÍ
Ať už jste na straně hostitelů nebo naopak zvaných, důležité je porozumět prostřenému stolu. Stačí, abyste si pamatovali jedno základní pravidlo. Jako první se používá příbor, který je umístěný nejdál od talíře. Tento postup dodržujte, budete-li příbory zakládat, stejně jako když je budete používat.
2. PRAVIDLA ŤUKÁNÍ
Při přípitku si pamatujte, že se ťuká pouze sklenkou vína nebo sektu. Číše s pivem nebo sklenky s aperitivem se pouze pozvednou. Sklenky držte za stopku a navažte oční kontakt.
3. VIDLIČKA NENÍ ZBRAŇ
Hroty vidličky při jídle směřují dolů. Myslete také na to, že vidličku i nůž musíte odložit, když chcete při hovoru gestikulovat.
4. PŘÍBOROVÁ ETIKETA
Příbor držte tak, abyste v ruce svírali dvě třetiny rukojeti. Zápěstí se nemá dotýkat stolu.
5. STOP SKVRNÁM
Lžíci odkládejte vždycky na podšálek. Steklé kapky polévky nevypadají na bělostném ubruse dobře.
