Rozdíl mezi ohněm ve volném ohništi a tím, který plane v krbu spojeném s komínem, je ten, že v druhém případě je hoření účinnější. To znamená, že získáváte více tepla při stejném množství paliva. Jsou firmy, které vám neprodají krbovou vložku, pokud se neprokážete funkčním a dostatečně dimenzovaným komínovým tělesem. Přitom jeho funkce bývá nejvíce podceňovaná právě u topenišť na pevná paliva. Snad proto, že většina konzumentů se domnívá, že když to stačilo našim prarodičům, musí to stačit i novým spotřebičům.
Ale od té doby se mnohé změnilo, především právě v oblasti odchozích spalin. Jsou studenější a mají i jiné chemické složení. Teplota je zapotřebí, aby se kouř „vyšplhal“ z komína ven. Dnes mají spotřebiče na tuhá paliva – i když třeba vypadají jako jejich dědečkové, mnohem dokonalejší technické parametry a umí mnohem dokonaleji spalovat. Zároveň i více tepla zužitkovat – předat do okolí, takže do komína odchází zplodiny řádově o desítky stupňů studenější než za časů našich babiček a dědečků. Pokud jejich archaický sporák vypouštěl do komína spaliny s teplotou 250 až 350 °C, jeho dnešní potomek je někde na méně než polovině. A to je problém.
