Růže
Jejich plody – šípky jsou známy především jako vynikající preventivní prostředek proti chřipce a nachlazení, díky vysokému obsahu vitaminu C. Též se podávají jako močopudný a posilující lék. Oblíbené jsou rovněž šípkové marmelády a likéry. Při tepelné úpravě se však mnoho léčivých látek ztrácí, proto je lepší šípky na čaje sušit nebo je konzumovat čerstvé.
Při konzumaci čerstvých šípků je třeba řádně vybrat dužninu s nepříjemnými chloupky, které mohou být dráždivé. Méně známá je možnost pochutnat si na okvětních plátcích, a to nejen našich domácích růží – růže šípková (Rosa cannina), r. bedrníkolistá neboli trnitá (R. pimpinellifolia), ale i cizokrajné růže alpská (R. alpina), r. svraskalá (R. rugosa), r. mnohokvětá (R. multiflora) či r. dužnoplodá (R. pomifera neboli R. villosa). Ta má obzvláště velké chutné květy i šípky, které mohou dosáhnout až velikosti malých jablíček.
