Nejprve je třeba objasnit kategorii „kořeny“: Rostliny v nich mají uložené nejen zásobní, ale i další látky, které mohou být prospěšné pro zdraví člověka. Navíc v tuto dobu se připravují záhony na další sezonu, takže kořeny některých „plevelů“ lze s výhodou využít. Jedlé jsou třeba kořeny pampelišky (smetanky), lopuchu, hlízy čistce bahenního, léčivé jsou oddenky pýru nebo kořeny kuklíku městského. Rostlinný „underground“ je bohatý na živiny a chuťové zážitky, a navíc si při jeho získávání a zpracování můžete užít všelijaká dobrodružství.
Kořeny s domácí péčí
„Řada zelenin pro kořeny a hlízy se pěstuje cíleně. Připomenu asi jen topinambury, které se začínají v posledních letech více pěstovat a na zahrádce je nelze přehlédnout,“ vysvětluje Jana Nováková. Hlavní výhodou je to, že můžete sklízet po celou zimu (tedy pokud není zmrzlá půda, nebo neleží na políčku vrstva sněhu). Sklizené hlízy je poté třeba rychle spotřebovat, protože brzo vysychají.
