Skip to content

Velký, nebo malý: Roubování ovocných stromů

Sázím ovocné stromky mnoho let, experimentuji s různými přístupy k jejich pěstování. Poučil jsem se úspěchy i neúspěchy, o hodně dřevin jsem přišel, ze spousty jiných ale sklízíme báječné ovoce. Stále je co objevovat. Rád se s vámi podělím o zajímavé, praxí již bohatě ověřené zkušenosti, které vám pomohou při zakládání vlastního jedlého lesa. 

Když si zakoupíte ovocný stromek ve školce nebo zahradnictví, například nějakou roubovanou odrůdu jabloně, hrušně, slivoně, třešně, broskvoně… tak se vždy skládá ze dvou částí, ze dvou různých jedinců – z podnože a z roubu dané odrůdy. Podnož tvoří kořeny a část kmínku stromku, roub (odrůda) tvoří horní část kmínku a korunu.

Roubování je nejčastější a nejrychlejší způsob, jak množit ovocné stromy. Dříve se roubovalo na semenáče, vyrostlé ze semínek krásných velkých jabloní. Podnož se tedy chovala celkem galantně a dovolovala odrůdě na ní naroubované vyrůst ve velký krásný strom a plodit sto let a déle. Pro podnože stromů sázených k cestám se využívaly semenáče z tzv. kmenotvorných odrůd, aby se pod nimi dobře projíždělo, byly vyšší a mohutnější. Mnoho takových velikých jabloní ještě dožívá u silnic.

Partneři webu

Odebírejte newsletter

Nechte si posílat novinky a inspiraci ze světa bydlení

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMMATERIALY RODINNYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025