Když si zakoupíte ovocný stromek ve školce nebo zahradnictví, například nějakou roubovanou odrůdu jabloně, hrušně, slivoně, třešně, broskvoně… tak se vždy skládá ze dvou částí, ze dvou různých jedinců – z podnože a z roubu dané odrůdy. Podnož tvoří kořeny a část kmínku stromku, roub (odrůda) tvoří horní část kmínku a korunu.
Roubování je nejčastější a nejrychlejší způsob, jak množit ovocné stromy. Dříve se roubovalo na semenáče, vyrostlé ze semínek krásných velkých jabloní. Podnož se tedy chovala celkem galantně a dovolovala odrůdě na ní naroubované vyrůst ve velký krásný strom a plodit sto let a déle. Pro podnože stromů sázených k cestám se využívaly semenáče z tzv. kmenotvorných odrůd, aby se pod nimi dobře projíždělo, byly vyšší a mohutnější. Mnoho takových velikých jabloní ještě dožívá u silnic.
