Skip to content

Co mají společného jabloně s hrušněmi?

Jabloně a hrušně spojuje název jádroviny. Mají podobnou biologii, nároky i způsob pěstování. Jak dosáhnout zdravého růstu i dobré úrody, radí Pavel Kukal, zahradník České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole.

Jabloň začala být kultivována patrně v západní Asii, hrušeň patří k původním evropským druhům. Značné množství odrůd jabloní svědčí o tom, že zdomácnění proběhlo asi už v prehistorických dobách (snad jen vinná réva může počtem odrůd jabloním konkurovat). Jabloň i hrušeň jsou středoevropským podmínkám velmi dobře přizpůsobené a jistota výnosu je poměrně vysoká.

V praxi se dělí na odrůdy letní (velmi krátká trvanlivost plodů), podzimní (vydrží přibližně do konce roku) a zimní, které mohou při dobrých skladovacích podmínkách vydržet šest až devět měsíců.

Partneři webu

Odebírejte newsletter

Nechte si posílat novinky a inspiraci ze světa bydlení

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMMATERIALY RODINNYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025