Skip to content

BLOG: Proč pěstovat domácí zeleninu

Měl jsem to „štěstí“ dostat se před dvaceti lety coby student na dva měsíce na brigádu do Izraele, sklízet papriky na pouštních farmách u Mrtvého moře. Všude písek, nehostinná poušť a najednou mnoho kilometrů čtverečních pokrytých fóliovníky. Papriky, rajčata a melouny tam rostly pod plastovou fólií přímo v písku. Kádě s chemikáliemi…

…Závlahu zajišťovaly nekonečné rozvody hadiček. Místo deště rostliny nasávaly neobnovitelnou vodu z hlubokých podzemních vrtů, obohacenou o chemická hnojiva. Tato voda z podzemních vrtů je mimochodem stará desetitisíce let a nestačí se doplňovat, na pouštích málo prší. Čerpá se stále z větších hloubek, jednoho dne dojde. Usazená sůl z umělých hnojiv a vysychající vody postupně sytí písek a zhoršuje pěstební podmínky.

Vzhledem k nepřirozené monokultuře výsadeb musí být nasazeny velké dávky pesticidů a fungicidů, pro ochranu před škůdci a plísňovými chorobami. Plodiny nemají valnou chuť a jsou plné chemie (jedli jsme je tam denně, naskočily mi potom na těle vyrážky a ekzémy). Celé to jen spoléhá na další vývoje technologií, které vyřeší všechny přibývající problémy. Stroj na peníze v poušti, produkující krásnou chemickou zeleninu.

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMMATERIALY RODINNYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025