Skip to content

Užitečné třešně a višně

Pěstování třešní a višní má v Čechách dlouholetou tradici, přesto působí zahrádkářům potíže – od výběru správného opylovače až po samotné pěstování. Na podrobnosti jsme se zeptali Pavla Kukala, zahradníka v areálu Vysoké školy zemědělské v Praze-Suchodole.

Peckoviny jsou plody velmi početného rodu slivoň Prunus. Zahrnuje množství druhů, od slivoně trnky (Prunus spinosa) přes různé druhy švestek, slív a renklód, broskvoně, meruňky a mandloně až třeba po okrasnou sakuru, symbol Japonska. Třešně patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším pro časné zrání a příjemnou chuť. Višně s nahořklou chutí mají své místo hlavně při výrobě nápojů. Protože se rychle kazí, často se zavařují a snášejí dobře i zmrazení. Kříženci obou druhů se nazývají sladkovišně.

Tradice je tradice

Třešeň Sunburst má velké plodyPěstování třešní má v tuzemsku dlouhou tradici, zejména v okolí Prahy, na Kolínsku a na Turnovsku, kde jsou vázány na hluboké půdy, často s červenavým odstínem. Opylovací poměry mohou být složitější, některé odrůdy jsou cizosprašné. Jako opylovač se nejlépe hodí třešeň ptačí neboli ptáčnice (Prunus avium). V přírodě se vyskytuje často, a to ve dvou formách, bělokoré a hnědokoré, přičemž školkaři vyhledávají raději tu první.

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMMATERIALY RODINNYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025