Skip to content

Tykvovití giganti ve vaší zahradě

To, že pěstování tykvovité zeleniny je poměrně snadné, dokazuje svým vyprávěním odbornice na přírodní zahrady Jana Nováková. Radí, jak pěstovat okurky, cukety, dýně a patizony tak, abyste byli za svoji péči odměněni opravdu chutnými a v kuchyni široce využitelnými plody.

Rostliny z čeledi tykvovité (Cucurbitaceae) bývají u nás často podceňované. Většinou jsou totiž teplomilné a v našich podmínkách jen s obtížemi přečkávají zimu. Jana Nováková vybírá pro tuzemské pěstování dvě skupiny rostlin se specifickými vlastnostmi: v prvním případě jsou jejich lodyhy vesměs popínavé nebo plazivé, kompaktní habitus má patizon a některé kultivary cukety, dlouhé výhony vytvářejí okurky, dýně, melouny a lagenarie (kalabasa, indická okurka, tykev lahvovitá). K ovíjení rostliny kolem opory používají kromě stonku také úponky vyrůstající v paždí listů.

Druhou důležitou vlastností jsou velké květy, které jsou obvykle jednopohlavné a často se otevírají pouze na jeden den. Veliká pylová zrna některých druhů (třeba tykve) lze vidět pouhým okem.

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMMATERIALY RODINNYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025