U nás se (kromě sušení) využívají podobně. Biologicky jsou víceleté, ale pěstují se jako jednoleté. Naše podnebné podmínky, i ty drsnější ve vyšších polohách, jim dobře vyhovují. Potřebují dostatek vláhy a nesnášejí mráz a zamokřené půdy. Hlízy se probouzejí při teplotách okolo 6 °C, pro další růst jsou výhodné denní teploty okolo 20 °C a noční 15 °C. Odrůdy se rozlišují podle rychlosti dozrávání na rané (sklízí se do konce června a celkově je vegetační doba 75 až 90 dní) a pozdní (sklízené po tomto datu).
Víte, že… |
| Odrůd je celá řada a často se v nich nevyznají ani odborníci. Odhaduje se, že u nás se jich pěstovalo a pěstuje asi 120. Nejznámější tradiční staré a krajové odrůdy jsou Keřkovské rohlíčky, ale třeba i Bojar, Flora, Karmen, Modřáky, Univerzal. Nové moderní odrůdy mívají hladší povrch (málo zanořená očka, lépe se loupou) a vyšší výnos. Oblíbené jsou například Anuška, Marabel, Belana nebo raná odrůda Rozára s červenou slupkou a žlutou dužinou. Existují i odrůdy na povrchu i uvnitř fialové (Valfi, rarita používaná například na bramborový salát pro méně konzervativní spotřebitele). Fialovou barvu způsobují antokyanová barviva, která jsou výbornými antioxidanty. |
3 způsoby pěstování
