To vše s notnou dávkou nadsázky, neboť v moderní kuchyni se supermoderním vybavením je strach o nedostatek základních potravin téměř irelevantní. Doba nás nenutí lovit ani dřít na poli, pěstitelství a chovatelství je spíše dobrovolným, byť značně rozšířeným koníčkem. Přesto když už se urodí, je nám líto plody naší práce vyhazovat jen proto, že jsme je nestihli včas zkonzumovat.
Trocha nostalgie
Pamatuji, jak u babičky celoročně vonívaly sušené bylinky, houby a křížaly. V komoře stával vedle sádelňáku i kamenný hrnec s kvašenými okurkami či kysaným zelím, visely zde copánky cibule a česneku, střapec kopru a pukét makovic. Čaje chutnaly po heřmánku, lipovém květu a lesním ovoci, sladilo se včelím zlatem a mazalo povidly, hostům se nabízela domácí ořechovka a rybízové víno.
