Velikost kuchyně se odvíjí od počtu členů domácnosti, od toho, jak často doma vaříte své rodině či návštěvám. V každém případě je základním předpokladem spokojenosti s užíváním kuchyně vždy dispoziční uspořádání. Důležité je rozčlenit prostor na funkční zóny, které na sebe logicky navazují a umožňují tak co nejefektivnější a nejplynulejší provoz při přípravě pokrmů. Na ledničku a potravinovou skříň navazuje mycí zóna (dřez, myčka), pracovní plocha a varná zóna (sporák či varná deska) s přídavnou odkládací plochou.
Každou zónu je třeba vybavit odpovídajícími elektrospotřebiči, ať už volně stojícími nebo vestavnými. Všechny části linky by měly být pohodlně a volně přístupné – počítejte s volnou manipulační plochou širokou cca 90–100 cm. U elektrospotřebičů pamatujte na prostorově náročné otevírání a vyklápění dvířek, a proto se vyhněte umístění sporáku, ledničky a myčky v rohu nebo v úzké uličce.
