Skip to content

Stříhat, drtit… kompostovat!

Přichází ideální doba na prořezávání stromů, keřů i rostlin. Jak ale naložit s odpadem, který nám po práci zůstane? Odborník z Hornbachu poradí, jak správně stříhat, drtit, a především kompostovat v kompostéru, který si snadno vyrobíte i svépomocí.

Stromy, keře i rostliny po správném jarním řezu mohou přinést spoustu květů a plodů. Ořezané zbytky pak nejlépe poslouží jako součást kompostování. „Žádná zahrada není tak malá na to, aby na ní nemohl stát kompostér,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach, a dodává: „Ten totiž dokáže pomoci majitelům zahrádek i s finanční úsporou. Nejen, že mohou zpracovat všechen biologický odpad, který vyprodukují – tím neskončí v popelnici a ušetří se na poplatcích za její odvoz, navíc si rovnou vyrobí materiál, který zahradě dodá potřebnou výživu a je tím nejlepším hnojivem úplně zadarmo.“ Jak tedy na to?

Stříhání a drcení dřevin

Nůžky na větve for_q kovadlinkové (zdroj: Hornbach)Dřeviny je třeba prořezat správně tak, že se odstraní u rostlin příslušné postranní výhony. Tímto řezem se mění tok energie rostliny. Stopy po řezu by přitom měly být co nejmenší, ne příliš na očích a velmi hladké. Větší odřezky je vhodné ještě zmenšit pomocí silnějších nůžek na větve, které mají velkou páku. Vzniklé menší kousky pak drtič lépe zpracuje.

Partneři webu

Odebírejte newsletter

Nechte si posílat novinky a inspiraci ze světa bydlení

PARTNEŘI WEBU

MDKK MUJDUM STAVBAWEB IMMATERIALY RODINNYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025